...Olvass éjszaka!
 
Adattárolók

Adattárolók

Az adattárolás a digitális információk tárolásának és megőrzésének folyamatát jelenti a későbbi felhasználás érdekében. A különböző iparágakban az adatok exponenciális növekedésével a megbízható és skálázható adattárolási megoldások iránti igény kiemelkedően fontossá vált. Íme néhány gyakori adattárolási típus:

Merevlemezes meghajtók (HDD)

A HDD-k a hagyományos tárolóeszközök, amelyek mágneses lemezeket használnak az adatok tárolására és visszakeresésére. Nagy tárolókapacitást kínálnak viszonylag alacsonyabb költségek mellett, és általában asztali számítógépekben, szerverekben és külső tárolóeszközökben használják őket.

SSD meghajtók

Az SSD-k olyan tárolóeszközök, amelyek flashmemória-technológiát használnak az adatok tárolására. Nincsenek mozgó alkatrészeik, ami gyorsabbá, tartósabbá és kevésbé hajlamossá teszi őket a mechanikai meghibásodásra, mint a HDD-ket. Az SSD-ket széles körben használják laptopokban, asztali számítógépekben és nagy teljesítményű szerverekben.

CD lemezek

A CD volt az egyik első optikai tároló formátum, amelyet bevezettek. Ezek jellemzően 700-800 MB tárolókapacitással rendelkeznek, és különböző típusú adatok, például zene, dokumentumok, képek és szoftverek tárolására alkalmasak. A CD-k csak olvasható vagy egyszer írható adathordozók, ami azt jelenti, hogy az adatok egyszer írhatók rájuk, és nem módosíthatók vagy törölhetők. Kompatibilisek a CD-meghajtókkal és -lejátszókkal.

DVD lemezek

A DVD-k nagyobb tárolókapacitással bővítették a CD-k képességeit. Egy szabványos egyrétegű DVD-n körülbelül 4,7 GB adat tárolható, míg a kétrétegű DVD-ken akár 8,5 GB is lehet. A DVD-k különböző formátumokat támogatnak, köztük a DVD-Video-t a filmekhez, a DVD-ROM-ot az adattároláshoz és a DVD-RW-t az újraírható képességekhez. A DVD-k lehetnek csak olvasható, csak egyszer írható vagy újraírható DVD-k.

Blu-ray lemez

A Blu-ray lemezek a jelenleg elérhető legfejlettebb optikai adathordozók. A CD-khez és DVD-khez képest lényegesen nagyobb tárolókapacitást kínálnak. Az egyrétegű Blu-ray lemezeken körülbelül 25 GB, míg a kétrétegű és a háromrétegű lemezeken 50 GB, illetve 100 GB tárolható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.