Scherer Péter

Scherer Péter (Pocak) az elmúlt két évtized egyik legtöbbet foglalkoztatott filmszínésze, aki bár elsősorban komikus szerepeket játszik, feledhetetlen drámai figurákat is megformált már. Rendhagyó pályáját – miközben többször felvételizett a Színművészeti Főiskolára – a Budapesti Műszaki Egyetem Építőmérnöki karán kezdte, ahol 1987-ben diplomázott. 1985-től tagja az ország egyik legprogresszívebb színtársulatának, a Műegyetem Szkéné Színházában tevékenykedő, Somogyi István vezette Arvisurának, és fontos szerepet játszott a csapat összes, azóta legendás előadásában: Pilátust a Mester és Margaritában, Demetriust meg Orrondit a Szentivánéji álomban, Mestert a Magyar Elektrában, Szállásmestert a Piszkos Fred, a kapitányban. 1997-től a Bárka, 2001-től a Krétakör Színház tagja, 2008-óta a saját alapítású Nézőművészeti Kft.-t erősíti.

Scherer Péter

Első filmszerepét 1996-ban kapta, de az igazi áttörést a ’98-as, Szomjas György rendezte Gengszterfilm hozta, ekkor játszott együtt Mucsi Zoltánnal, és jött létre a Kapa-Pepe páros, mely a szintén ’99-es Nekem lámpást adott a kezembe az úr Pestennel kezdődően Jancsó Miklós hét filmjében is főszerepet kapott. Azóta szinte nincs magyar film (legyen az komédia vagy komoly), amiben ne szerepelne. Csak néhány példa: Antal Nimród: Kontroll (2003), Tóth Tamás: Rinaldo (2003), Koltai Róbert: Világszám! (2004), Árpa Attila: Argo (2004), Szomjas György: A nap utcai fiúk (2007), Dettre Gábor: Tabló (2008), Fonyó Gergely: Made in Hungária (2009), Bergendy Péter: A vizsga (2010), Árpa Attila: Argo 2 (2015). Legközelebb Gárdos Péter új filmjében, a Hajnali lázban láthatjuk.

Aktív szinkronszín, és jó néhány előadás (köztük ún. „tantermi színházi előadások”) rendezője.

1995-ben a Legjobb férfi mellékszereplő kategóriájában a Színikritikusok díját kapta a Csányi János rendezte Szentivánéji álomban nyújtott alakításáért. A Gengszterfilmért 1998-ban a Filmszemlén a legjobb férfialakítás díját nyerte. 2006-ban Jászai Mari-díjat kapott, 2007-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át.