Dési-Móray

 

Dési_Móray1

Dési András György és Móray Gábor (író-rendező) eddig hat kisjátékfilmet írt és rendezett közösen.

A Pofon (2002), Jocó (2003), A 639. baba (2005), Az utolsó kép (2010), a Valaki vacsorára (2012) és a Búcsú (2014) az Inforg, az Objektív, a Hunnia, a Makabor és a TvCom produkciójában készült, producerei Muhi András, Rózsa János, Sándor Pál, Oláh Kata és Németh Gyula voltak.

A legsikeresebb kisfilmnek A 639. baba bizonyult, hiszen több mint 60 nemzetközi kisjátékfilm fesztivál versenyprogramjába válogattak be. A Scherer Péter és Murányi Tünde főszereplésével készült sci-fi többek között Clermont-Ferrand-ban is versenyzett, és díjat nyert Budapesten, Brüsszelben, Amszterdamban, Nashville-ben, Nancyben, Bukarestben valamint Genfben, és bekerült az Oscar-díjért versengő legjobb 50 kisjátékfilm közé.

Az összes kisjátékfilmet beválogatták a Filmszemle programjába, Az utolsó kép a Diákzsűri fődíját érdemelte ki. A páros többször szerepelt a Mediawave és a BuSho programjában is.

A Valaki vacsorára című filmet a 19. Szarajevói Filmfesztivál válogatta versenybe.

A páros első nagyjátékfilm forgatókönyve, a Kovács (melyből egyre jobban szeretnének végre filmet forgatni) bekerült a Sundance Central European Screenwriters’ Labbe és a Hartley Merryll alapítvány is díjazta.

Az éjszakám a nappalod-at az eQuinox tartotta érdemesnek arra, hogy meghívja a műhelyébe.

Az Inforg – M&M számára Rohonyi Gábor és Mécs Mónika ötletéből írt forgatókönyvüket, a Gingkó-t 2014-ben a berlini koprodukciós piac hívta meg.

Szabad idejében mindkét rendező fordít, ír, és forgatókönyveket ír néha pénzért, néha az élvezet kedvéért.